Fritatta to wzbogacony warzywami, serem lub makaronem włoski omlet. Jednakże różnica pomiędzy fritattą a omletem polega na tym, że wszystkie dodatki do fritatty są w nią wmieszane, natomiast na omlet dodatki są kładzione po jego usmażeniu.
Moja wersja włoskiej frittatty przez dodatek ziemniaków może komuś przypominać hiszpańską tortillę. W swoich kombinacjach kulinarnych poszłam jeszcze o krok dalej i w obawie przed nieściętym jajkiem zamiast smażyć fritattę na patelni upiekłam ją w piekarniku, co znowu powoduje, że trochę bliżej jej do irańskiej kuku, a przez dodatek ziemniaków to już prawie kuku-ye sibzamini.
Składniki:
3 średnie ziemniaki
4 jajka
3 plastry surowej szynki
1/3 szklanki mleka
szczypiorek
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki należy obrać, pokroić na plastry i gotować przez 10 minut. Następnie ziemniaki smażymy na oliwie z oliwek, do momentu aż nabiorą złotego koloru. Na tej samej patelni na której były smażone ziemniaki podsmażamy szynkę pokrojoną w kostkę.
Jajka roztrzepujemy w misce, dolewamy mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Do roztrzepanych jajek dodajemy ziemniaki i szynkę. wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia do zapiekania (u mnie o średnicy 23 cm). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 - 25 minut. W połowie pieczenia całość posypujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz