
Popularność jaką zdobyło chilli con carne, które można kupić w każdym barze fast food w Meksyku i Teksasie odebrało tej potrawie nutkę strachu i tajemniczości, jednak delikatnie wyczuwalny smak gorzkiej czekolady nadal wywołuje na konsumentach gęsią skórkę... :)
Składniki:
(2 porcje)
200 gram mięsa mielonego wołowego (lub innego dowolnego)
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
szczypta chilli
szczypta cynamonu
2 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżka oliwy
sól
Przygotowanie:
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i wrzucamy na oliwę, chwilę mieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy około 5 minut, następnie dodajemy pomidory i gotujemy tak długo, aż cała woda wyparuje. Dodajemy przyprawy: chilli, cynamon, sól i gorzką czekoladę, dokładnie mieszamy żeby potrawa przeszła smakiem przypraw a czekolada się rozpuściła. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę.
Podajemy z ryżem, nachos lub plackami tortilli meksykańskiej.
mniam, sycące meksykańskie i pyszne!
OdpowiedzUsuńNo i proszę! Znalazłam przepis na dziś! :)
OdpowiedzUsuń