Tyle ilu
jest kucharzy, tyle jest wersji club sandwich. Klasyczna kanapka powinna
składać się z mięsa z indyka, sałaty, pomidora, bekonu i majonezu. Powstają też
wariacje z kurczakiem lub wołowiną, różnymi sosami i ulubionymi dodatkami.
Moja
wersja club sandwich może do najpiękniejszych nie należy, nie jest też
przekrojona w charakterystyczne trójkąty
(z obawy przed rozpadnięciem), ale była idealnym lekkim obiadem na upalny dzień.
(z obawy przed rozpadnięciem), ale była idealnym lekkim obiadem na upalny dzień.
Składniki
(2 porcje)
6 kromek chleba tostowego
2 liście sałaty lodowej
4 plastry pomidora
1 pierś z kurczaka
4 plastry białej cebuli
Sól
Chilli
Sos:
Majonezowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu
Musztardowy: 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka doprawiamy solą i chilli, smażymy na
patelni. Po usmażeniu mięso kroimy na paseczki. Chleb tostowy podpiekamy w
tosterze lub w piekarniku. Warzywa kroimy: pomidory na plastry, cebulę w drobną
kostkę, sałatę w paski.
Sos majonezowy: 2 łyżki majonezu wymieszać z dwoma łyżkami
ketchupu.
Sos musztardowy: 2 łyżki
musztardy francuskiej mieszamy z 1 łyżką miodu.
Gdy
wszystkie składniki mamy przygotowane, możemy rozpocząć nakładanie
poszczególnych warstw kanapki.
Na pierwszą warstwę chleba
tostowego nakładamy sos majonezowy. Następnie kładziemy garść sałaty, dwa
plastry pomidora i cebulę. Na warzywa kładziemy drugą kromkę chleba tostowego
posmarowaną sosem musztardowym, kładziemy kurczaka i kolejną garść sałaty.
Kanapkę "zamykamy" trzecią kromką chleba. Jeżeli chleb tostowy jest
odpowiednio duży, kanapkę przekrawamy na trójkąty i przebijamy wykałaczką.
Podajemy z frytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz