Od czasu mojej podróży do Chin przekonałam się, że ryż wcale nie musi być
bezsmakową, zlepioną masą, że można go jeść pod różnymi postaciami i można z
niego nawet zrobić pyszne mrożone desery. Polubiłam także sos sojowy, odkryłam
jego różne smaki i konsystencje, którego właściwy dobór ma całkiem sporo
znaczenie dla smaku i wyglądu potrawy.
Jak nietrudno się domyślić potrawa ryż po kantońsku wywodzi się z kuchni
kantońskiej, czyli kuchni która rozwinęła się w południowych Chinach w
prowincji Guangdong. Jest to kuchnia, która do przygotowania potrwa
wykorzystuje wszystko co nadaje się do zjedzenia, w tym również owianego
legendą psa. Aczkolwiek jadąc do Chin nie mamy się co obawiać, że kupując
mięsną potrawę na pewno otrzymamy danie z psa. Niestety dla chętnych mocny
wrażeń mam złą wiadomość, pies uchodzi za rarytas i jest to danie dosyć drogie.
To co wyróżnia kuchnię kantońską spośród innych to ryż, który jest składnikiem
każdego posiłku, rzadko podaje się makaron. Wiem, że dla niektórych może
wydawać się to dziwne, że piszę o ryżu, jednak w Chinach wbrew stereotypom nie
je się nieustannie ryżu, często je się makaron pod różnymi postaciami, pierogi,
mięsa i warzywa.
Składniki:
(2 porcje)
1 torebka ryżu
1 jajko
fasolka szparagowa zielona (według uznania)
groszek mrożony (według uznania)
1/2 dymka
1 papryka zielona
1 cebula
2 średnie marchewki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
Sos:
6 łyżki sosu sojowego
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
szczypta chilli
1 łyżka cukru brązowego
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku lub w dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, groszek i fasolkę szparagową, smażymy około 5 minut. W tym czasie kroimy dymkę, marchewkę w słupki, paprykę w paski i przygotowujemy sos.
Sos: imbir ścieramy na drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko mieszamy z sosem sojowym, cukrem i chill.
Jajko roztrzepujemy z dwoma łyżkami sosu sojowego, wylewamy na małą patelnię i krótko smażymy cienki omlet.
Usmażony omlet kroimy w paski. Ryż po ugotowaniu odcedzamy. Do warzyw dodajemy ryż i omlet, polewamy sosem i mieszamy.
Ryż przekładamy do miseczek i oczywiście jemy pałeczkami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz