Przygotowanie kurczaka z warzywami w sosie śmietanowym wymaga niestety trochę czasu i ubrudzenia kilku naczyń, nie jest to danie, które można wykonać w 30 minut. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, wówczas mięso będzie miękkie, a sos przejdzie smakiem warzyw i przypraw.
Składniki:
(4 porcje)
2 udka z
kurczaka lub 4 pałki z kurczaka
1/2 kg drobnych ziemniaków (najlepiej młodych)
400 gram fasolki szparagowej zielonej
3 lub 4 marchewki
1 cebula
2 łyżki mąki
Sól
Sos:
1/2 kg drobnych ziemniaków (najlepiej młodych)
400 gram fasolki szparagowej zielonej
3 lub 4 marchewki
1 cebula
2 łyżki mąki
Sól
Sos:
1 kubek
małej śmietany 30%
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2
szklanki ciepłej wody
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Kurczaka należy
umyć, oczyścić i zdjąć skórę, posolić i obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron
na złoty kolor. Gdy kurczak się usmaży przekładamy go do dużego garnka.
Przygotowujemy warzywa: cebulę ścieramy na tarce, marchew obieramy i kroimy w słupki lub plastry, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, gotujemy je około 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Sos: do szklanki z ciepłą wodą dodajemy: 1 łyżkę masła, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 2 łyżki natki pietruszki, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła.
Na tej samej patelni, na której smażył się
kurczak podsmażamy cebulę i podlewamy przygotowanym sosem, cebula nie powinna
się zrumienić, smażymy około 1 minuty. Następnie cebulę wraz z sosem przelewamy
do dużego garnka z kurczakiem, zalewamy całym kubkiem śmietany i pozostałą
szklanką ciepłej wody. Do mięsa i sosu wrzucamy wszystkie warzywa i delikatnie
mieszamy, gotujemy na małym ogniu około 1 godziny, lub dłużej, do momentu aż
mięso będzie miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz