Lubię curry! Jest lekkie, aromatyczne i przede wszystkim jest z mlekiem kokosowym, które uwielbiam. Curry daje dużo możliwości co do składników z których je można przygotować, może być z mięsem, rybami, owocami morza lub samymi warzywami. Podstawą całego dania są oczywiście przyprawy.
Składniki:
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kardamonu
kawałek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka kolendry
szczypta ostrej papryki
szczypta cynamonu
400 ml mleka kokosowego
sól
Dodatki:
1 duża pierś z kurczaka
2 marchewki
1/2 małego kalafiora
garść zielonej fasolki szparagowej
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy wszystkie przyprawy oraz utarty imbir i czosnek, mieszamy żeby smaki się połączyły. Następnie dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i mieszamy żeby mięso pokryło się przyprawami, chwilę smażymy uważając żeby mięso się nie zrumieniło.
Marchew obieramy i kroimy na plastry, kalafior ma mniejsze kawałki, warzywa wrzucamy do garnka i podlewamy dwoma szklankami wody, gotujemy około 15 minut. Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy około 5 minut.
Curry możemy zjeść jako oddzielne danie lub podać z klejącym ryżem. Ja ugotowałam ryż do sushi.
Smakowicie wyglada :)
OdpowiedzUsuńhttp://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs :)