16 lipca 2013

Pappardelle z cukinią i suszonymi pomidorami

Lenistwo, brak czasu, albo po prostu chęć spędzenia go w ciekawszy sposób, sprawia, że wymyślam potrawy, których przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut.
Pappardelle z cukinią i suszonymi pomidorami nie wymaga jakiś nadzwyczajnych zdolności kulinarnych, trudno dostępnych składników, czy znaczniej ilości naczyń, właściwie to danie gotuje się samo. 


Składniki
(2 porcje)
2 młode cukinie
2 ząbki czosnku
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
200 gram makarony pappardelle
pieprz kolorowy
parmezan


Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek pokroić na plasterki i podsmażyć na oliwie, ja do tego celu wykorzystuje oliwę z pomidorów suszonych, uważam, że jest bardziej aromatyczna i cała potrawa jeszcze bardziej przechodzi smakiem pomidorów. 
Cukinię kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do czosnku. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki. Na koniec ugotowane pappardelle dodajemy do warzyw i mieszamy żeby makaron dobrze się połączył z oliwą.


Doprawiamy kolorowym pieprzem i posypujemy świeżo startym parmezanem.


1 komentarz:

  1. uwielbiam makarony pod każdą postacią !
    http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/07/rozdanie-na-blogu-14-21-lipca-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń