28 sierpnia 2013

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Przygotowanie kurczaka z warzywami w sosie śmietanowym wymaga niestety trochę czasu i ubrudzenia kilku naczyń, nie jest to danie, które można wykonać w 30 minut. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, wówczas mięso będzie miękkie, a sos przejdzie smakiem warzyw i przypraw.

  

Składniki:

(4 porcje)
2 udka z kurczaka lub 4 pałki z kurczaka
1/2 kg drobnych ziemniaków (najlepiej młodych)
400 gram fasolki szparagowej zielonej
3 lub 4 marchewki
1 cebula 
2 łyżki mąki
Sól 

Sos: 
1 kubek małej śmietany 30%
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła 
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki natki pietruszki 
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 szklanki ciepłej wody   
 
Przygotowanie:   


Kurczaka  należy umyć, oczyścić i zdjąć skórę, posolić i obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Gdy kurczak się usmaży przekładamy go do dużego garnka. 

Przygotowujemy warzywa: cebulę ścieramy na tarce, marchew obieramy i kroimy w słupki lub plastry, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, gotujemy je około 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Sos: do szklanki z ciepłą wodą dodajemy: 1 łyżkę masła, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 2 łyżki natki pietruszki, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła.


Na tej samej patelni, na której smażył się kurczak podsmażamy cebulę i podlewamy przygotowanym sosem, cebula nie powinna się zrumienić, smażymy około 1 minuty. Następnie cebulę wraz z sosem przelewamy do dużego garnka z kurczakiem, zalewamy całym kubkiem śmietany i pozostałą szklanką ciepłej wody. Do mięsa i sosu wrzucamy wszystkie warzywa i delikatnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu około 1 godziny, lub dłużej, do momentu aż mięso będzie miękkie.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz