4 września 2013

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to klasyk wśród potraw z makaronu! Spaghetti to oczywiście rodzaj makaronu, niektórzy pod tą nazwą rozumieją właśnie spaghetti bolognese. 
Prawdziwe, tradycyjne spaghetti bolognese pochodzące z Bolonii przygotowuje się z dwóch rodzajów mięs, wołowego i wieprzowego, z boczku, warzyw i czerwonego wina. Istotą są oczywiście pomidory, które nadają pełnego smaku całej potrawie. Na szczęście mamy teraz sezon pomidorowy, więc możemy wybierać w smakach, kolorach i kształtach.









 
Składniki:
(2 porcje)
250 gram mięsa mielonego wołowego
800gram pomidorów
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100 ml czerwonego wytrawnego wina
oliwa z oliwek
sól
pieprz
parmezan

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni lub w garnku podgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy mięso mielone, cebulę i czosnek. Smażymy do momentu aż mięso się zrumieni, a cebula zmięknie.
Pomidory należy naciąć, sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Pomidory dodajemy do mięsa, mieszamy i gotujemy około 1 1/2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pomidory powinny się rozgotować, a nadmiar wody odparować. Na koniec gotowania sosu dodajemy 100 ml wina, sól i świeżo zmielony pieprz.
Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Sos nakładamy na makaron, możemy całość polać oliwą z oliwek, posypać świeżo zmielonym pieprzem lub parmezanem.


1 komentarz:

  1. U mnie dziś też zagości spaghetti bolognese na stole:) Uwielbiam! Twoje smakowicie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń