12 września 2013

Zupa czosnkowa

Jesień zbliża się nieubłaganie, czuć to o poranku, kiedy chłodne i rześkie powietrze mnie budzi, ciepłe wieczory odeszły już w zapomnienie, gorące słońce jest już coraz niżej, a dzień coraz krótszy. Na dodatek pada deszcz i jest nieprzyjemnie wilgotno. Zawsze kiedy przemarznę mam ochotę na ciepłą zupę i niekoniecznie musi być to rosół. Bardzo lubię zupę czosnkową, która wcale nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu, a dobre właściwości, które zawiera to malutkie warzywo są lepsze niż niejeden lek z apteki. Przyjmuje się, że czosnek ma prawie 100 zastosowań leczniczych, stosowany jest w leczeniu infekcji dróg oddechowych, bólu gardła, przy przeziębieniach, zwalcza bakterie i wirusy, obniża ciśnienie krwi, reguluje trawienie i przede wszystkim wzmacnia odporność.







Składniki:
(2 porcje)
5 ząbków czosnku
1/2 pora
3 średnie ziemniaki
400 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka płatków chilli
3 łyżki natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Czosnek i pora kroimy na cienkie plasterki, ziemniaki kroimy w drobną kostkę. W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy czosnek, chwilę smażymy, dorzucamy pokrojonego pora, mieszając smażymy około 3 minut, następnie wrzucamy ziemniaki i smażymy około 2 minut. Następnie do garnka wlewamy bulion warzywny i dodajemy płatki chilli, gotujemy około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec gotowania wrzucamy do zupy pokrojoną natkę pietruszki. Zupę podajemy z bagietką, grzankami lub posypaną parmezanem.


2 komentarze:

  1. Czosek i chili razem powinny dać radę jesiennym przeziębieniom. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie smaki, w sam raz dla mnie! Czosnek uwielbiam i zupę muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń