8 listopada 2013

Szaszłyki z kurczakiem

Nie lubię szaszłyków :) Moja niechęć do nich wynika z obrzydzenia do tłustego mięsa. Pisząc szaszłyki mam na myśli te, które można kupić na wszelkiego rodzaju festynach, targach i w nadmorskich budach, czyli ociekające tłuszczem kiepskiej jakości kawałki mięsa opiekane na brudnym ruszcie. Niestety to co jest sprzedawane w Polsce nie ma nic wspólnego z prawdziwymi szaszłykami sprzedawanymi w Azji. 
Nie jestem fanką tłustego mięsa, postanowiłam przygotować szaszłyki z piersi z kurczaka w wersji light, w której dominują warzywa i niestety nie ma się co oszukiwać, moim szaszłykom też jest daleko do tych sprzedawanych na ulicach chińskich miast.


Składniki:

(około 12 szaszłyków)
1 duża pierś z kurczaka
1 średnia cukinia
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
3 małe cebule czerwone
sól
oliwa z oliwek





Przygotowanie:

Patyczki na, które będziemy nabijać kawałki mięsa i warzyw moczymy w wodzie, w ten sposób unikniemy ich spalenia. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, cukinię na grubsze plastry, które przekrawamy na pół, paprykę w większą kostkę, a cebulę w piórka.
Na patyczki nabijamy na przemian, warzywa i mięso, gotowe doprawiamy solą i polewamy oliwą z oliwek, wkładamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej szaszłyki, pieczemy około 15 minut, po tym czasie szaszłyki obracamy, by mięso i warzywa zrumieniły się ze wszystkich stron, pieczemy jeszcze 10-15 minut.
Gotowe szaszłyki podajemy z sosem jogurtowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz