26 czerwca 2013

Owsianka na mleku


Nie byłam mlecznym dzieckiem. Śniadania z zupą mleczną były dla mnie koszmarem i pozostawiły złe wspomnienie niemiłosiernie przeciągającego się posiłku. Gdy jeździłam na wakacje moja mama zawsze odmawiała dla nas zupę mleczną. To był luksus i prawdziwe święto, które spotykało się z nie zrozumieniem pań kucharek. Nie spodziewałam się jednak, że ta ogromna niechęć do mlecznych śniadań kiedyś minie. Chociaż nadal nie wyobrażam sobie żebym mogła zjeść zupę mleczną z makaronem lub z kluskami. Zmiana nastąpiła na studiach i wcale nie była wynikiem prowadzenia oszczędnego życia. Pewnego dnia postanowiłam ugotować owsiankę na mleku i tak już zostało. Właściwie owsianka okazała się być wybawieniem, jest tak sycąca, że dzięki niej nie musiałam zabierać kanapek na uczelnię. Wiem, że lepsza jest owsianka gotowana na wodzie, ale nie potrafię sobie odmówić tej przyjemności zjedzenia gęstego mleka, które się robi podczas gotowania.
Różnych wersji owsianki jadłam już wiele, ale wierna pozostaję póki co tylko jednej ... owsiance z dżemem z czarnej porzeczki.


Składniki:
(2 porcje)
3 szklanki mleka
1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych lub zwykłych (rodzaj uzależnia czas gotowania)
1 łyżka miodu lub 1 łyżka cukru
szczypta soli

Dodatki:
dżem z czarnej porzeczki
pół tartego jabłka
suszone owoce (żurawina, rodzynki, śliwki)
orzechy

Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko i wsypujemy płatki owsiane, dodajemy szczyptę soli. Gdy mleko się zagotuje dodajemy 1 łyżkę miodu lub 1 łyżkę cukru. Gotujemy cały czas mieszając i plinując żeby owsianka się nie przypaliła. Czas gotowania uzależniony jest od rodzaju płatków owsianych, ale nie powinno to zająć więcej niż 5 minut. 
Gotową owsiankę nakładamy do miseczek. Możemy do niej dodać dżem z czarnej porzeczki (lub inny ulubiony) albo starte jabłko.
Jeżeli przygotowujemy owsiankę z suszonymi owocami lub orzechami dodajemy je pod koniec gotowania i jeszcze chwilę gotujemy ciągle mieszając.


6 komentarzy:

  1. Ja kiedyś w ogóle nie jadłam owsianki. Przełom nastąpił trzy lata temu, kiedy stała się moim podstawowym śniadaniem :) Pyszna, słodka, rozgrzewająca w zimie, a w wersji lodówkowej idealna na lato. Zdrowa. Jak można nie lubić? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I mam pyszne śniadanie na jutro ;) Dzięki. A co do piersi w cieście francuskim.. to zaglądnij do mnie :) Odpisałam Ci dość szczegółowo;) Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. ja uwielbiam owsiankowe poranki , najlepsze z najlepszych ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zajadam, pyszna! Moja pierwsza owsianka w życiu, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Dałam kawałki jabłka, suszone śliwki i szczyptę cynamonu - pierwszy raz robiłam domową owsiankę i wyszła świetnie - dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki. Właśnie szukałem aby sobie zrobić owsiankę na mleku. Zawsze jem wersje gotowanej na wodzie i czas spróbować czegoś nowego.

    OdpowiedzUsuń