Tak też jest teraz. Znowu naszła nas ochota na zdrowe, lekkie potrawy, w związku z tym przygotowaliśmy sałatkę z łososiem i młodym szpinakiem. Mamy to szczęście, że łosoś przypłyną do nas wprost z Bałtyku.
Składniki:
(2 porcje)
szpinak baby
pomidor
pół małej czerwonej cebuli
garść czarnych oliwek
100 g łososia wędzonego na zimno
szpinak baby
pomidor
pół małej czerwonej cebuli
garść czarnych oliwek
100 g łososia wędzonego na zimno
Sos:
1 ząbek czosnku
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy dijon
oliwa z oliwek
opcjonalnie odrobina gorącej wody
Dodatki:
parmezan
grzanki
pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Liście szpinaku myjemy i odrywamy ogonki, strzepujemy nadmiar wody i wrzucamy do miski. Pomidora kroimy w półksiężyce, cebulę czerwoną w krążki, czarne oliwki na plastry. Wszystkie składniki dorzucamy do szpinaki. Łososia układamy na warzywach lub możemy go delikatnie podsmażyć na suchej patelni, bardzo krótko, tylko żeby białko w rybie się ścięło.
Sos:
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy miód (jeżeli miód nie jest płynny można dodać odrobinę gorącej wody), mieszamy, dolewamy oliwę z oliwek i dodajemy łyżkę musztardy dijon. Mieszamy aż do uzyskania konsystencji śmietany. Sosem polewamy sałatkę.
Całość możemy posypać parmezanem, grzankami lub kolorowym pieprzem.
Cudowna sałatka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com