3 lipca 2013

Krem z cebuli z parmezanem



Zawsze, gdy nie wiem co ugotować, a mam wielką ochotę na zupę, gotuję krem. Jest to chyba najszybszy i najprostszy rodzaj zupy... no może z wyjątkiem barszczu, zgodnie ze znanym powiedzeniem "proste jak barszcz". Do wykonania kremu z cebuli potrzeba naprawdę niewielu składników. Możemy nadać jej odrobinę wykwintności dodając do niej różne dodatki.


Składniki:
(2 porcje)
2 duże cebule
3 średnie ziemniaki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 litra bulionu 
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
(może być to bulion warzywny lub mięsny, j
a gotuję na kostkach warzywnych, 
które sama przygotowuję, ale o tym jeszcze napiszę)
szczypta ostrej papryki

Dodatki:
parmezan
pietruszka
pieprz kolorowy
gorgonzola
grzanki z chleba
uprażone ziarna dyni

Przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, do garnka wlewamy oliwę z oliwek i cebulę, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy cały ząbek czosnku i pokrojone ziemniaki, Wlewamy wino, mieszamy, następnie wlewamy cały bulion. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy szczyptę ostrej papryki i miksujemy. W zależności od naszych upodobań podajemy z ulubionymi dodatkami. Przygotowana przeze mnie wersja kremu z cebuli jest z pietruszką, parmezanem i kolorowym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz