13 października 2013

"Kubuś" domowy sok marchewkowo-dyniowy

 Jesień to sezon dyniowy, mamy wysyp dyń o różnych kształtach, kolorach i smakach. Z dyni można przygotować wiele potraw od zup poprzez ciasta, aż po chleby. Dynia jest warzywem bardzo zdrowym ze względu na zawarte w sobie kwasy tłuszczowe. Niestety mam do tego warzywa uraz z dzieciństwa z powodu okropnej zupy dyniowej z lanymi kluskami, którą gotowała moja babcia. Nie wiem co było nie tak z tą zupą, ale do dzisiaj potrafię przywołać w swej pamięci jej smak. Jednakże ze względu na pozytywne  wartości odżywcze dyni postanowiłam się przełamać i na nowo zaprzyjaźnić z tym warzywem.



Składniki:
(około 1 1/2 litra soku)
3 średniej wielkości marchewki
1/2 małej dyni hokaido lub inna
2 jabłka
1 banan
1/2 mango (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około 10 minut. Dynię i jabłka obieramy i kroimy na kawałki, dorzucamy do marchewki, gotujemy około 5 minut. Na koniec gotowania dodajemy 1 banana pokrojonego w kawałki i mango (opcjonalnie). Całość miksujemy na gładka masę i studzimy, jeżeli zachodzi konieczność dolewamy wodę i dodajemy łyżkę miodu.




2 komentarze:

  1. A ja uwielbiam dynię właściwie w większości postaci! :) Więc przełam się i korzystaj z dobra natury! :)
    Sok wydaje się świetny, na bank spróbuję!

    OdpowiedzUsuń