21 października 2013

Tortilla meksykańska

Chleb był i jest (chociaż ostatnio to się zmienia) podstawowym pokarmem. Istnienie wielu różnych kulturowo społeczności spowodowało, że mamy niezliczoną ilość pieczywa. Różnorakość pieczywa jest wynikiem klimatu, tradycji, kultury spożywania chleba oraz rodzaju potraw. Jednak to co im wszystkim jest wspólne to mąka i woda. Dziś będzie o pieczywie z meksyku, czyli o tortilli meksykańskiej, która została rozpowszechniona dzięki masowo sprzedawanym placom z worka :)








Składniki:
(około 15 szt.)
2 szklanki mąki kukurydzanej
1 szklanka letniej wody
1 łyżka oliwy
sól

Przygotowanie:
Mąkę kukurydzianą wyrabiamy z wodą, oliwą i solą, ciasto ma utworzyć kulę, gdyby było zbyt luźne można dodać więcej mąki, można też dodać mąkę pszenną lub razową, ale wówczas tortilla będzie bardziej chrupiąca niż elastyczna. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy ciasto, odrywamy z niego małe kawałki, z których formujemy kulki. Kulki wałkujemy na placki grubości 2 mm (zamiast drewnianego wałka polecam szklaną butelkę, ciasto się wtedy nie przykleja i nie trzeba używać mąki do jego podsypania). Gotowe placki pieczemy na suchej patelni, z każdej strony po 3 razy, obracając je kilkakrotnie w trakcie pieczenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami i sosami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz