22 listopada 2013

Korzenne ciastka owsiane

Marzyłam o kruchych ciastach owsianych, które będą na tyle treściwe, że będą mogły mi zastąpić drugie śniadanie w pracy. Udało się. Jabłko i dwa ciastka owsiane są dla mnie idealnym drugim śniadaniem. Nawiązując do klimatu zbliżających się świąt dodałam do nich korzenne przyprawy.


Składniki:
(około 40 ciastek)
200 gram miękkiego masła
100 gram mąki pszennej
200 gram mąki żytniej
50 gram cukru pudru
50 gram cukru brazowego
1 jajko
150 gram płatków owsianych


Dodatki: ziarna sezamu, cynamon, anyż, kardamon





Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce do uzyskania jednolitej masy, gotowe ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na części i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm (ciasto możemy podsypać mąką żeby w trakcie wałkowania nie przywierało do blatu). Wycinamy ciasteczka foremką lub szklanką o dowolnym kształcie i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, aż staną się rumiane.




 

1 komentarz:

  1. Pięknie by wyglądały również jako ozdoby na dużej, jodłowej choince :)

    OdpowiedzUsuń