20 listopada 2013

Hamburgery

Moda na hamburgery/burgery nie mija, chociaż zauważam pewne wyciszenie trendu. Hamburgery jemy w miarę regularnie, testując różne rodzaje mięsa, dodatków, a także przygotowując wegeburgery. Dziś wersja bardzo tradycyjna, czyli mięso wołowe i domowe frytki.

 
Składniki:
(2 hamburgery)
2 bułki
200 gram mięsa mielonego wołowego
1/2 małej czerwonej cebuli
1 pomidor
Sałata lodowa
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu worcestershire
oliwa z oliwek

Sos:
1 ogórek konserwowy
1/2 małej białej cebuli
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy angielskiej
1 łyżka octu winnego
szczypta cukru

 Frytki: 1/2 kg ziemniaków, olej, sól


Przygotowanie:
Mięso mielone wyrabiamy z jogurtem, sosem sojowym, sosem worcestershire, cebulą pokrojoną w drobną kostkę, formujemy hamburgery. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy hamburgery z obu stron. W międzyczasie podpiekamy bułki, które smarujemy sosem, kładziemy sałatę, mięso, cebulę, pomidora i polewamy sosem.

Sos:
Ogórka konserwowego i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy majonez, musztardę, ocet winny i cukier, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Frytki:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w grube słupki, wrzucamy do garnka z zimną wodą i gotujemy około 7 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy i osuszamy z nadmiaru wody, solimy, wlewamy olej (około 1 lub 2 łyżek) i dobrze mieszamy żeby ziemniaki pokryły się olejem. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy ziemniaki, starając ułożyć się je tak żeby każdy z nich leżał oddzielnie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut mieszając od czasu do czasu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz