4 grudnia 2013

Frittata

Miałam ochotę na coś lekkiego i gorącego i  postanowiłam też wykorzystać produkty, które zalegały mi w lodówce od dłuższego czasu. Przygotowałam puszystą frittatę z łososiem i cukinia.

 
Składniki:
4 średnie ziemniaki
1/2 pora
100 gram wędzonego łososia
1 mała cukinia
3 jajka
1 łyżka jogurtu
sól 
pieprz
oliwa z oliwek









Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i odrywamy nożem mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i gotujemy około 5 minut od zagotowania się wody.
Pora kroimy w paseczki, cukinię w plastry i smażymy na patelni doprawiając solą. Usmażone warzywa wrzucamy do dużej miski.
Gdy ziemniaki się ugotują smażymy je na patelni aż staną się rumiane, następnie wrzucamy do miski z warzywami.
Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem i 1 łyżką jogurtu, dodajemy do warzyw. 
Łososia rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy, wszystko dokładnie mieszamy żeby składniki pokryły się jajkiem. Gotową masę przelewamy do naczynia do zapiekania i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20-25 minut.



2 komentarze:

  1. ziemniaki odrywamy nożem - mniejsze kawałki???

    OdpowiedzUsuń