30 lipca 2013

Club sandwich



Tyle ilu jest kucharzy, tyle jest wersji club sandwich. Klasyczna kanapka powinna składać się z mięsa z indyka, sałaty, pomidora, bekonu i majonezu. Powstają też wariacje z kurczakiem lub wołowiną, różnymi sosami i ulubionymi dodatkami.
Moja wersja club sandwich może do najpiękniejszych nie należy, nie jest też przekrojona w charakterystyczne trójkąty
(z obawy przed rozpadnięciem), ale była idealnym lekkim obiadem na upalny dzień.



Składniki
(2 porcje)
6 kromek chleba tostowego
2 liście sałaty lodowej
4 plastry pomidora
1 pierś z kurczaka
4 plastry białej cebuli
Sól
Chilli


Sos: 
Majonezowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu
Musztardowy: 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżka miodu



 Przygotowanie:
Pierś z kurczaka doprawiamy solą i chilli, smażymy na patelni. Po usmażeniu mięso kroimy na paseczki. Chleb tostowy podpiekamy w tosterze lub w piekarniku. Warzywa kroimy: pomidory na plastry, cebulę w drobną kostkę, sałatę w paski.
 
Sos majonezowy: 2 łyżki majonezu wymieszać z dwoma łyżkami ketchupu. 
Sos musztardowy: 2 łyżki musztardy francuskiej mieszamy z 1 łyżką miodu.

Gdy wszystkie składniki mamy przygotowane, możemy rozpocząć nakładanie poszczególnych warstw kanapki. 


Na pierwszą warstwę chleba tostowego nakładamy sos majonezowy. Następnie kładziemy garść sałaty, dwa plastry pomidora i cebulę. Na warzywa kładziemy drugą kromkę chleba tostowego posmarowaną sosem musztardowym, kładziemy kurczaka i kolejną garść sałaty. Kanapkę "zamykamy" trzecią kromką chleba. Jeżeli chleb tostowy jest odpowiednio duży, kanapkę przekrawamy na trójkąty i przebijamy wykałaczką. Podajemy z frytkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz