24 lipca 2013

Spaghetti z łososiem i groszkiem

Odnoszę wrażenie, że staję się specjalistką od szybkich obiadów. Teraz kiedy dni są upalne zamiast stać w kuchni nad garnkami, wolę iść opalać się na plażę miejską, albo po prostu robić coś innego bardziej relaksującego. Zresztą kiedy jest ciepło rzadko mam ochotę na ciężkie i skomplikowane dania. Dlatego też gdy mam mało czasu, albo chcę szybko coś ugotować przygotowuję makaron z łososiem, groszkiem i śmietaną.


Składniki:
( 2 porcje)
150 gram łososia wędzonego na zimno
1 puszka groszku konserwowego
1 mały kubek śmietany 30%
2 ząbki czosnku
200 gram makaronu spaghetti
sól
pieprz
oliwa z oliwek
parmezan


Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wędzonego łososia kładziemy na gorącej patelni (bez tłuszczu), podgrzewamy go chwilę, do momentu ścięcia białka w rybie. W małym rondelku podgrzewamy
1 łyżkę oliwy z oliwek i dodajmy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy i dodajemy śmietanę.
Sos zagotowujemy, a na koniec dodajemy sól i pieprz. 
Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go i mieszamy z sosem śmietanowym i groszkiem konserwowym.



Makaron przekładamy na talerz, nakładamy na niego łososia, posypujemy parmezanem i pieprzem.








1 komentarz:

  1. Wygląda zachęcająco! Taka pogoda, że nie chce się sterczeć przy garach :)

    OdpowiedzUsuń