17 lipca 2013

La cocina española - tortilla (parte dos)

Jeżeli mam przyjemność stołować się w miejscach gdzie podają tortillę, zawsze ją zamawiam w wersji klasycznej z cebulą. Nie do końca odpowiada mi wersja z dużą ilością różnych dodatków, które zabijają smak ziemniaków.



Rok temu będąc w Hiszpanii bawiliśmy się w testerów, w każdym miejscu w którym byliśmy zamawialiśmy tortillę i w każdym miejscu smakowała i wygladała inaczej, miała także inną wielkość i wysokość :)


Tortilla, którą przygotowuję sama też zawsze inaczej smakuje i myślę, że jest to kwestia odmiany ziemniaków.
Jest też kilka wersji przygotowania ziemniaków do tortilli, wiem, że niektórzy ziemniaki kroją w plastry i gotują, aż do miękkości, inni surowe najpierw smażą, a jeszcze inni odcinają od ziemniaka nieregularne kształty i smażą we frytkownicy. Tortilla, którą ja gotuję, jest pewnym zlepiekm wspomnianych wersji.

Składniki:
(na 1 tortillę)
4-5 średniej wielkości ziemniaków
1 średnia cebula
3-4 jajka
oliwa z oliwek
sól
pieprz



Przygotowanie:
 Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, plastry ziemniaków nie mogą być za duże, bo przy przerwracaniu tortilla nam sie rozpadnie. Pokrojone ziemniaki chwile gotuję, tylko do momentu, aż zrobią się delikatnie miękkie. Następnie ziemniaki należy odcedzić i usmażyc na patelni na oliwie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, jajka wbijamy do miski, mieszamy z solą i pieprzem, ja czasami dodaję trochę mleka. Do masy jajecznej dodajemy pokrojoną cebulę.
Gdy ziemniaki będa rumiane i miękkie, należy je odcedzić z nadmiaru tłuszczu i po przestudzeniu dodać do jajek z cebulą.
Na małej patelni (moja ma 20 cm średnicy) rozgrzewamy oliwę i wlewamy masę jajeczno-ziemniaczaną. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu, sprawdzając, czy jajko się nie przypala. Najtrudniejszym momentem jest przewrócenie tortilli na drugą stronę. Robię to przy pomocy talerza. Tortillę zsuwam na talerz, na nieusmażoną warstwę nakładam patelnię i obracam. Należy smażyć jeszcze chwilę, aż jajko się zetnie.



4 komentarze:

  1. Me encanta esta tortilla ,tiene buena pinta ,saludos de Espana.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ smakowicie wygląda :) nie robiłam takiej jeszcze i chyba sporo straciłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tortilla wygląda apetycznie, bardzo lubię hiszpańskie przysmaki, ale w tej podstawowej wersji, bez dodatków jeszcze jej nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń