12 listopada 2013

Ciastka czekoladowe

Nie będziemy dziś rozmawiać o kaloriach i o zdrowym odżywianiu, w przypadku czekolady te tematy nie istnieją. Ciastka czekoladowe, a właściwie podwójnie czekoladowe są tak pyszne, że tylko zdrowy rozsądek powoduje, że nie sięgam po kolejne. Najlepsze są jeszcze ciepłe, kiedy czekolada się rozpływa, albo trzydniowe, wówczas ciasto się ciągnie.

Składniki:

300g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki soli
60g kakao
240g masła
200g cukru brązowego
2 łyzki miodu
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
100g czekolady gorzkiej 70%
100g czekolady białej






Przygotowanie:
 
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, następnie wbijamy dwa jajka i miksujemy. Do masy wsypujemy suche składniki oraz wlewamy dwie łyżki miodu. Obie czekolady kroimy w małą kostkę i dodajemy do ciasta. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy ciastka, robiąc w dłoni kulkę, którą spłaszczamy. Ciastka powinny być ułożone w dużej odległości od siebie, gdyż w trakcie pieczenia rozlewają się. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 12 minut.

4 komentarze: