2 stycznia 2014

Tagiatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Znowu kolejny przepis na makaron, tym razem z sosem śmietanowym, zatem daleko temu daniu to wersji light. Kto nie ma postanowień noworocznych może śmiało stanąć przy garnkach, przygotowanie tagiatelle to zaledwie parę minut.

Składniki:
(4 porcje)
1 średnia pierś z kurczaka
1 mała cebula
10 małych pieczarek
1 kubek śmietany 30%
oliwa z oliwek
sól 
pieprz
ulubione ziola

300 gram makaronu tagiatelle

Przygotowanie:
Makaron tagiatelle gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebule pokrojoną w drobną kostkę, chwilę smażymy, następnie dodajemy pierś z kurczaka, również pokrojoną w drobną kostkę. Całość solimy. Umyte pieczarki kroimy na ćwiartki, gdy mięso się usmaży (nie powinno być rumiane) dodajemy pieczarki, smażymy chwilę, aż puszczą wodę. Na koniec wlewamy śmietanę, chwilę gotujemy i doprawiamy solą pieprzem i ziołami.
Podajemy z ugotowanym makaronem tagiatelle.


4 grudnia 2013

Frittata

Miałam ochotę na coś lekkiego i gorącego i  postanowiłam też wykorzystać produkty, które zalegały mi w lodówce od dłuższego czasu. Przygotowałam puszystą frittatę z łososiem i cukinia.

 
Składniki:
4 średnie ziemniaki
1/2 pora
100 gram wędzonego łososia
1 mała cukinia
3 jajka
1 łyżka jogurtu
sól 
pieprz
oliwa z oliwek









Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i odrywamy nożem mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i gotujemy około 5 minut od zagotowania się wody.
Pora kroimy w paseczki, cukinię w plastry i smażymy na patelni doprawiając solą. Usmażone warzywa wrzucamy do dużej miski.
Gdy ziemniaki się ugotują smażymy je na patelni aż staną się rumiane, następnie wrzucamy do miski z warzywami.
Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem i 1 łyżką jogurtu, dodajemy do warzyw. 
Łososia rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy, wszystko dokładnie mieszamy żeby składniki pokryły się jajkiem. Gotową masę przelewamy do naczynia do zapiekania i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20-25 minut.



28 listopada 2013

Mus czekoladowy

Nie jestem uzależniona od czekolady i potrafię sobie wyobrazić życie bez niej, natomiast są takie desery, które zjadam do samego końca pomimo tego, że od słodkości robi mi się niedobrze... i jest to właśnie mus czekoladowy, który wolę w wersji trochę ogrzanej w temperaturze pokojowej, niż mocno schłodzony w lodówce.

Składniki
(4 porcje)
2 tabliczki gorzkiej czekolady (90%)
3 jajka
1 kubek śmietany kremówki
4 łyżki cukru

Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka dokładnie myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, białka ubijamy na sztywną pianę. Śmietanę kremówkę ubijamy. Gdy czekolada się rozpuści należy ją przez chwilę ostudzić i wlać ostrożnie do utartych żółtek, dokładnie mieszamy i do masy dodajemy bitą śmietanę (odkładamy około 5-6 łyżek śmietany), mieszamy delikatnie żeby masa nie opadła i na koniec dodajemy ubite białka, całość mieszamy. Wymieszaną masę przekładamy do pucharków, dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na około godzinę.


25 listopada 2013

Curry z kurczakiem i warzywami

Lubię curry! Jest lekkie, aromatyczne i przede wszystkim jest z mlekiem kokosowym, które uwielbiam. Curry daje dużo możliwości co do składników z których je można przygotować, może być z mięsem, rybami, owocami morza lub samymi warzywami. Podstawą całego dania są oczywiście przyprawy.

Składniki:
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kardamonu
kawałek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka kolendry 
szczypta ostrej papryki
szczypta cynamonu
400 ml mleka kokosowego
sól

Dodatki:
1 duża pierś z kurczaka
2 marchewki
1/2 małego kalafiora
garść zielonej fasolki szparagowej

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy wszystkie przyprawy oraz utarty imbir i czosnek, mieszamy żeby smaki się połączyły. Następnie dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i mieszamy żeby mięso pokryło się przyprawami, chwilę smażymy uważając żeby mięso się nie zrumieniło. 
Marchew obieramy i kroimy na plastry, kalafior ma mniejsze kawałki, warzywa wrzucamy do garnka i podlewamy dwoma szklankami wody, gotujemy około 15 minut. Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy około 5 minut.
Curry możemy zjeść jako oddzielne danie lub podać z klejącym ryżem. Ja ugotowałam ryż do sushi.

 

22 listopada 2013

Korzenne ciastka owsiane

Marzyłam o kruchych ciastach owsianych, które będą na tyle treściwe, że będą mogły mi zastąpić drugie śniadanie w pracy. Udało się. Jabłko i dwa ciastka owsiane są dla mnie idealnym drugim śniadaniem. Nawiązując do klimatu zbliżających się świąt dodałam do nich korzenne przyprawy.


Składniki:
(około 40 ciastek)
200 gram miękkiego masła
100 gram mąki pszennej
200 gram mąki żytniej
50 gram cukru pudru
50 gram cukru brazowego
1 jajko
150 gram płatków owsianych


Dodatki: ziarna sezamu, cynamon, anyż, kardamon





Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce do uzyskania jednolitej masy, gotowe ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na części i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm (ciasto możemy podsypać mąką żeby w trakcie wałkowania nie przywierało do blatu). Wycinamy ciasteczka foremką lub szklanką o dowolnym kształcie i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, aż staną się rumiane.




 

20 listopada 2013

Hamburgery

Moda na hamburgery/burgery nie mija, chociaż zauważam pewne wyciszenie trendu. Hamburgery jemy w miarę regularnie, testując różne rodzaje mięsa, dodatków, a także przygotowując wegeburgery. Dziś wersja bardzo tradycyjna, czyli mięso wołowe i domowe frytki.

 
Składniki:
(2 hamburgery)
2 bułki
200 gram mięsa mielonego wołowego
1/2 małej czerwonej cebuli
1 pomidor
Sałata lodowa
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu worcestershire
oliwa z oliwek

Sos:
1 ogórek konserwowy
1/2 małej białej cebuli
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy angielskiej
1 łyżka octu winnego
szczypta cukru

 Frytki: 1/2 kg ziemniaków, olej, sól


Przygotowanie:
Mięso mielone wyrabiamy z jogurtem, sosem sojowym, sosem worcestershire, cebulą pokrojoną w drobną kostkę, formujemy hamburgery. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy hamburgery z obu stron. W międzyczasie podpiekamy bułki, które smarujemy sosem, kładziemy sałatę, mięso, cebulę, pomidora i polewamy sosem.

Sos:
Ogórka konserwowego i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy majonez, musztardę, ocet winny i cukier, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Frytki:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w grube słupki, wrzucamy do garnka z zimną wodą i gotujemy około 7 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy i osuszamy z nadmiaru wody, solimy, wlewamy olej (około 1 lub 2 łyżek) i dobrze mieszamy żeby ziemniaki pokryły się olejem. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy ziemniaki, starając ułożyć się je tak żeby każdy z nich leżał oddzielnie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut mieszając od czasu do czasu.


17 listopada 2013

Pappardele ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta


Składniki:
(2 porcje)
200 gram makaronu pappardele
6 suszony pomidorów
1 ząbek czosnku
garść szpinaku
ser feta
sól
pieprz
oliwa z oliwek














Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, czosnek kroimy w plastry i chwilę smażymy na patelni, następnie dodajemy szpinak i smażymy aż zmięknie. Suszone pomidory kroimy w paski, dodajemy do szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię i dokładnie mieszamy.


12 listopada 2013

Ciastka czekoladowe

Nie będziemy dziś rozmawiać o kaloriach i o zdrowym odżywianiu, w przypadku czekolady te tematy nie istnieją. Ciastka czekoladowe, a właściwie podwójnie czekoladowe są tak pyszne, że tylko zdrowy rozsądek powoduje, że nie sięgam po kolejne. Najlepsze są jeszcze ciepłe, kiedy czekolada się rozpływa, albo trzydniowe, wówczas ciasto się ciągnie.

Składniki:

300g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki soli
60g kakao
240g masła
200g cukru brązowego
2 łyzki miodu
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
100g czekolady gorzkiej 70%
100g czekolady białej






Przygotowanie:
 
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, następnie wbijamy dwa jajka i miksujemy. Do masy wsypujemy suche składniki oraz wlewamy dwie łyżki miodu. Obie czekolady kroimy w małą kostkę i dodajemy do ciasta. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy ciastka, robiąc w dłoni kulkę, którą spłaszczamy. Ciastka powinny być ułożone w dużej odległości od siebie, gdyż w trakcie pieczenia rozlewają się. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 12 minut.

8 listopada 2013

Szaszłyki z kurczakiem

Nie lubię szaszłyków :) Moja niechęć do nich wynika z obrzydzenia do tłustego mięsa. Pisząc szaszłyki mam na myśli te, które można kupić na wszelkiego rodzaju festynach, targach i w nadmorskich budach, czyli ociekające tłuszczem kiepskiej jakości kawałki mięsa opiekane na brudnym ruszcie. Niestety to co jest sprzedawane w Polsce nie ma nic wspólnego z prawdziwymi szaszłykami sprzedawanymi w Azji. 
Nie jestem fanką tłustego mięsa, postanowiłam przygotować szaszłyki z piersi z kurczaka w wersji light, w której dominują warzywa i niestety nie ma się co oszukiwać, moim szaszłykom też jest daleko do tych sprzedawanych na ulicach chińskich miast.


Składniki:

(około 12 szaszłyków)
1 duża pierś z kurczaka
1 średnia cukinia
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
3 małe cebule czerwone
sól
oliwa z oliwek





Przygotowanie:

Patyczki na, które będziemy nabijać kawałki mięsa i warzyw moczymy w wodzie, w ten sposób unikniemy ich spalenia. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, cukinię na grubsze plastry, które przekrawamy na pół, paprykę w większą kostkę, a cebulę w piórka.
Na patyczki nabijamy na przemian, warzywa i mięso, gotowe doprawiamy solą i polewamy oliwą z oliwek, wkładamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej szaszłyki, pieczemy około 15 minut, po tym czasie szaszłyki obracamy, by mięso i warzywa zrumieniły się ze wszystkich stron, pieczemy jeszcze 10-15 minut.
Gotowe szaszłyki podajemy z sosem jogurtowym.



6 listopada 2013

Gnocchi

Znowu przyszła włoska mama... tym razem po to, by nakarmić nas kluskami, czyli włoskimi gnocchi, co po włosku oznacza gruda :) W zależności od regionu Włoch mamy różne rodzaje gnocchi: ziemniaczane, serowe, z mąki gryczanej, czy puree warzywnego. Gnocchi w wersji ziemniaczane są bardzo podobne do naszych polskich kopytek. Tym co odróżnia kopytka od gnocchi to kształt, który mi kojarzy się z miodowymi baryłkami z Kubusia Puchatka.:)

Składniki:

3-4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
100 gram mąki pszennej (lub więcej)
1 roztrzepane jajko 
sól 
pieprz

Dodatki: 2 małe cukinie, 8 pomidorów suszonych,  2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa, parmezan  





Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, które po ugotowaniu obieramy i z jeszcze ciepłych robimy puree, do ciepłych (ale nie gorących) ziemniaków wlewamy roztrzepane jajko, dodajemy mąkę, sól i pieprz, zagniatamy ciasto. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Odrywamy kawałek ciasta, z którego rolujemy wałek o średnicy około 1,5 cm, wałek z ciasta kroimy na kawałki (szerokość 1 cm) i widelcem robimy wgłębienie. Gotowe gnocchi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 3 minut, aż kluseczki wypłynął na powierzchnię. Po ugotowaniu gnocchi odcedzamy, wrzucamy do miski i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Na dużej patelni podgrzewamy oliwę (ja użyłam tej ze słoiczka od pomidorów suszonych), wrzucamy czosnek pokrojony na cienkie plasterki i cukinię pokrojoną w plastry. Smażymy, aż warzywa zmiękną i staną się lekko rumiane, na koniec dodajemy pomidory suszone pokrojone w paseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu warzyw dodajemy gnocchi, dokładnie mieszamy żeby kluseczki pokryły się oliwą i warzywami, chwilę smażymy. Podajemy posypane parmezanem.



3 listopada 2013

Bułki irlandzkie

Z przykrością zauważyłam, że stałam się trochę leniwa jeżeli chodzi o pieczenie chleba. Czasem mam takie dni, że nie mam ochoty na dokarmianie zakwasu, mieszanie i pilnowanie ciasta. Nie ma się co oszukiwać pieczenie chleba nie jest czynnością ani prostą ani szybką. W związku z tym gdy dopada mnie wielka niechęć do chleba, piekę bułki, których przygotowanie zajmuje 20 minut :)


Składniki:

(około 4-5 małych bułek)
2 szklanki mąki (razowa, żytnia, orkiszowa, pszenna - do wyboru)
1/2 szklanki maślanki lub więcej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Dodatki: pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane.







Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki (mąka, sól, soda, cukier, dodatki) wymieszać w misce. Do miski wlać maślankę i zagnieść ciasto, które powinno być zwarte i dosyć twarde, w razie potrzeby dolać maślankę. Z gotowego ciasta zrobić małą kulkę mieszczącą się w dłoni, można ja delikatnie naciąć nożem. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, na koniec pieczenia możemy zwiększyć temperaturę do 220 stopni i pieczenie tylko od góry, wówczas bułki będą rumiane.




25 października 2013

Smoothie z mango i jagodami

W każdy spokojny weekendowy poranek mam czas na przygotowanie i picie różnych koktajli. Głównie oparte są one na jogurcie, mleku, owocach, ziarnach lub płatkach owsianych. Chciałabym móc pić taki koktajl codziennie na śniadanie, ale brak czasu i hałas jaki powoduje blender skutecznie mnie do tego zniechęca, dlatego też pozostają weekendy. Uwielbiam błogostan, który panuje w sobotni poranek, a lekki koktajl zastępuje mi śniadanie i daje mi poczucie sytości.





Składniki:
1 duża garść jagód lub 2 łyżki jagód w syropie
1/4 mango
150 gram jogurtu bałkańskiego
1/3 szklanki mleka

Dodatki: miód, płatki owsiane, pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane.

Przygotowanie:
Mango obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, wszystkie pozostałe składniki wrzucamy (wlewamy) do wysokiego naczynia i miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

23 października 2013

Pizza według Jamiego Olivera

Znowu Włochy! A jak Włochy to najbardziej popularny na świecie fast food. Przepis na pizzę Jamiego Olivera jest naprawdę fast i myślę, że określenie "oszukiwana" wcale nie jest trafne, bo pizza z tego przepisu jest bardzo smaczna. Przygotowana w domu daje nam pewność, że składniki z których korzystamy są naprawdę świeże i dobre, a ser na pizzy jest prawdziwą mozzarellą, a nie wyrobem seropodobnym. Poniższy przepis na pizzę pochodzi z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni".


Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 pół łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki:
sos pomidorowy
cebula
pomidory
salami

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, oliwą z oliwek i wodą. Z ciasta zagnieść kulkę, będzie ono trochę lepiące, więc warto rozwałkować je szklaną butelką. Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy plastry mozzarelli i ulubione dodatki. Ja moją pizzę zrobiłam z bakłażanem, który przed upieczeniem wcześniej posypałam solą żeby uniknąć gorzkiego smaku. Przygotowaną pizzę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.



 

21 października 2013

Tortilla meksykańska

Chleb był i jest (chociaż ostatnio to się zmienia) podstawowym pokarmem. Istnienie wielu różnych kulturowo społeczności spowodowało, że mamy niezliczoną ilość pieczywa. Różnorakość pieczywa jest wynikiem klimatu, tradycji, kultury spożywania chleba oraz rodzaju potraw. Jednak to co im wszystkim jest wspólne to mąka i woda. Dziś będzie o pieczywie z meksyku, czyli o tortilli meksykańskiej, która została rozpowszechniona dzięki masowo sprzedawanym placom z worka :)








Składniki:
(około 15 szt.)
2 szklanki mąki kukurydzanej
1 szklanka letniej wody
1 łyżka oliwy
sól

Przygotowanie:
Mąkę kukurydzianą wyrabiamy z wodą, oliwą i solą, ciasto ma utworzyć kulę, gdyby było zbyt luźne można dodać więcej mąki, można też dodać mąkę pszenną lub razową, ale wówczas tortilla będzie bardziej chrupiąca niż elastyczna. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy ciasto, odrywamy z niego małe kawałki, z których formujemy kulki. Kulki wałkujemy na placki grubości 2 mm (zamiast drewnianego wałka polecam szklaną butelkę, ciasto się wtedy nie przykleja i nie trzeba używać mąki do jego podsypania). Gotowe placki pieczemy na suchej patelni, z każdej strony po 3 razy, obracając je kilkakrotnie w trakcie pieczenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami i sosami.



16 października 2013

Warzywa z patelni

Moja niechęć do surowego mięsa spowodowała, że będąc na studiach jadłam głównie warzywa. Jedyne mięso "przyrządzone" moimi rękoma w owych czasach nosiło nazwę parówka :) Czasem zdarzyło mi się zjeść prawdziwego kotleta, ale to tylko dzięki moim wspaniałym współlokatorkom, które dzieliły się ze mną smakołykami przywiezionymi z domu. Zresztą nie ma się co oszukiwać, nigdy nie byłam fanką mięsa i wyrobów z niego pochodzących, gdy byłam mała często plaster pięknej surowej szynki lądował za łóżkiem, albo kaloryferem :) Dlatego też zawsze, gdy przygotowuję obiad tylko dla siebie wracam do moich dawnych nawyków, nie martwię się mięsem, nie oglądam z obrzydzeniem sklepowych lodówek pełnych surowizny, tylko z radością jem warzywa! Ostatnio przygotowałam znane wszystkim studentom warzywa z patelni, jednak moja potrawa nie jest mrożonką podsmażoną na oleju, wykorzystałam wszystkie świeże warzywa, które miałam w lodówce.

Składniki:
3 średnie ziemniaki
kawałek pora
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1 mała cukinia
kilka różyczek brokuła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
 Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i ugotować. Brokuła podzielonego na różyczki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut (nie gotować). Paprykę pokroić w kostkę, por i cukinię w plastry. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić paprykę, cukinię, por i brokuła, smażyć do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dorzucamy ziemniaki, posypujemy ziołami prowansalskimi i solą. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut.


13 października 2013

"Kubuś" domowy sok marchewkowo-dyniowy

 Jesień to sezon dyniowy, mamy wysyp dyń o różnych kształtach, kolorach i smakach. Z dyni można przygotować wiele potraw od zup poprzez ciasta, aż po chleby. Dynia jest warzywem bardzo zdrowym ze względu na zawarte w sobie kwasy tłuszczowe. Niestety mam do tego warzywa uraz z dzieciństwa z powodu okropnej zupy dyniowej z lanymi kluskami, którą gotowała moja babcia. Nie wiem co było nie tak z tą zupą, ale do dzisiaj potrafię przywołać w swej pamięci jej smak. Jednakże ze względu na pozytywne  wartości odżywcze dyni postanowiłam się przełamać i na nowo zaprzyjaźnić z tym warzywem.



Składniki:
(około 1 1/2 litra soku)
3 średniej wielkości marchewki
1/2 małej dyni hokaido lub inna
2 jabłka
1 banan
1/2 mango (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około 10 minut. Dynię i jabłka obieramy i kroimy na kawałki, dorzucamy do marchewki, gotujemy około 5 minut. Na koniec gotowania dodajemy 1 banana pokrojonego w kawałki i mango (opcjonalnie). Całość miksujemy na gładka masę i studzimy, jeżeli zachodzi konieczność dolewamy wodę i dodajemy łyżkę miodu.




10 października 2013

Chilli con carne

Jesienią, gdy noc przychodzi zbyt szybko, a dni są mgliste i chłodne jest to najlepszy czas na opowiadanie mrocznych historii o duchach. Jesień to sezon dyniowy, czas straszydeł, duchów i halloween, ale kto by pomyślał, że z tymi strasznymi rzeczami ma coś wspólnego chilli con carne, potrawa pochodząca z gorącego i kolorowego Meksyku, a jednak... Legenda głosi, że pewna hiszpańska zakonnica miewała wizje, podczas których opuszczała swoje ciało i wędrowała krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Podobno po powrocie z jednej "wyprawy" pierwszą rzeczą, którą zapisała na kartce był przepis, który otrzymała od pogan i był to właśnie przepis na chilli con carne. 


Popularność jaką zdobyło chilli con carne, które można kupić w każdym barze fast food w Meksyku i Teksasie odebrało tej potrawie nutkę strachu i tajemniczości, jednak delikatnie wyczuwalny smak gorzkiej czekolady nadal wywołuje na konsumentach gęsią skórkę... :)


Składniki:
(2 porcje)
200 gram mięsa mielonego wołowego (lub innego dowolnego)
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
szczypta chilli
szczypta cynamonu
2 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżka oliwy
sól

Przygotowanie:
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i wrzucamy na oliwę, chwilę mieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy około 5 minut, następnie dodajemy pomidory i gotujemy tak długo, aż cała woda wyparuje. Dodajemy przyprawy: chilli, cynamon, sól i gorzką czekoladę, dokładnie mieszamy żeby potrawa przeszła smakiem przypraw a czekolada się rozpuściła. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę.

Podajemy z ryżem, nachos lub plackami tortilli meksykańskiej.



8 października 2013

Ciastka francuskie z warzywami (finger food)


Ciasto francuskie niejednokrotnie ratowało mnie w kuchni. Z tego kawałka zwiniętego ciasta można wyczarować proste i różnorodne przekąski, a nawet dania, wystarczy kilka dodatków, 20 minut w piekarniku i gotowe.
Ostatnio postanowiłam być małym wsparciem kulinarnym na imprezie i przygotowałam ciastka francuskie z warzywami. Do ich przygotowania wykorzystałam różne dodatki, które znalazłam swojej lodówce. Ciastka udały się. Szybo zniknęły ze stołu. Chociaż nie ma się czemu dziwić, bo na imprezie nic nie sprawdza się tak dobrze jak finger food.







Składniki:
(około 24 ciastek)
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
1/2 opakowania białego serka kanapkowego
kilka pomidorów cherry
kawałek młodej cukinii
kilka kaparów
mała czerwona cebula
4 pomidory suszone
pieprz kolorowy

Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy na równej wielkości kwadraty (ja swoje pokroiłam nożem do pizzy). Na każdy kawałek nakładamy po łyżce koncentratu pomidorowego lub białego serka, następnie kładziemy dodatki np. na biały serek kładziemy cukinię pokrojoną w plastry, cebulę czerwoną w piórka, albo suszone pomidory, na koncentrat pomidorowy kładziemy pomidorki cherry pokrojone w ćwiartki, cukinię, kapary, czerwoną cebulę. Wszystko posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Oczywiście jeżeli mamy ochotę możemy użyć innych dodatków takich jak np. mozzarella, salami, wędzony łosoś, oliwki...




23 września 2013

Ciastka owsiane

Przeraża mnie jakość i skład jedzenia noszącego miano "zdrowe, fit". Nie rozumiem dlaczego producenci żywności nazywają zdrowym coś, co na 100 gram produktu zawiera 50 gram cukru i tonę tłuszczu. Wszystko co składa się produkty, które są zdrowe i dostarczają dobrych wartości dla naszego organizmu są na chwilę obecną bardzo popularne i niestety są bardzo tuczące i w rzeczywistości mało zdrowe. Na szczęście każdy produkt zawiera tabelę z informacją o swym składzie, warto je czytać, bo czasem naprawdę możemy mocno się zdziwić co zawierają nasze ulubione przekąski.
Nic nie daje nam tak dużej pewności co do jakości spożywanych przez nas posiłków, jak te które przygotujemy samodzielnie. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, ani czasochłonne i dzięki nim możemy zjeść to na co naprawdę mamy ochotę.

Składniki:
(około 25 ciastek)
1 szklanka płatków owsianych
50 gram masła
3 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki mąki
1 łyżka wody

Dodatki: rodzynki, orzechy laskowe, migdały, wiórki kokosowe, suszone daktyle, żurawina, kawałki gorzkiej 90% czekolady.

Przygotowanie:
Masło z wodą topimy w garnuszku i dodajemy 3 łyżki miodu. Płatki owsiane, mąkę, sodę mieszamy w misce i dodajemy ulubione bakalie. Gdy masło z miodem się rozpuści wlewamy je do miski z płatkami owsianymi i bakaliami, dokładnie wszystko mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka (robimy małe kulki, które spłaszczamy dłonią) zostawiając pomiędzy nimi odstęp, w trakcie pieczenia trochę urosną. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut.


19 września 2013

Czekoladowe kakao


Niestety nie uchroniłam się przed jesiennym przeziębieniem. Dopadła mnie gorączka i katar. Postanowiłam się wzmocnić tym co daje najwięcej przyjemności w życiu i od czego tak wiele osób jest uzależnionych. Leczę się czekoladą! Pyszna, gorąca i gęsta...











Składniki:
(2 filiżanki)
300 ml mleka
2 czubate łyżki prawdziwego kakao
1/3 tabliczki gorzkiej 90% czekolady
1 czubata łyżka brązowego cukru
Opcjonalnie: chilli

Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy mleko, wsypujemy 2 łyżki kakao i dobrze mieszamy. Następnie wsypujemy 1 łyżkę cukru brązowego i wrzucamy połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści i całość zagotuje. Na koniec możemy dodać szczyptę chilli.